Caldo Verde een heerlijk verwarmend Portugees soep recept

Caldo Verde, Portugese groene soep

caldo verde
Heerlijke Portugese wintersoep

Vanuit Eetbaar IJsselstein kreeg ik de vraag of ik een recept heb met de oerkool die zij daar kweken. Dit is het recept zoals wij dat kregen voorgeschoteld in Figuera da Foz in Portugal bij schoonzus Viviane.

Voor 4 personen vooraf, of maaltijdsoep voor 2.

Ingrediënten:

2 grote afkokende aardappelen, geschild en in stukjes
1 ui, geschild en in vieren
3 teentjes knoflook gepeld en fijngehakt
¼ kopje olijfolie
1 hele chorizo * worst , of 1 blikje uitgelekte kekererwten als je Vega maakt
1 bosje oerkool, ca 750 gr.
1 liter bouillon, kippen* of groentebouillon als je Vega maakt
Zout en peper om naar smaak af te maken

*, gebruik een niet al te gepeperde chorizo en liefst zo grof mogelijk. In Portugal gebruiken ze een soort met minder paprika en piment, dus wat minder rood ook. Als je geen geschikte chorizo kunt krijgen is een ambachtelijke, grove rookworst een goed alternatief!

Doe de olie in een (soep)pan met dikke bodem. Giet de olijfolie in de pan en zet deze op een matig vuur. We gaan de knoflook, ui en aardappelen in de olie eerst goed doorwarmen. Dus niet bakken! Het mag niet bruin worden. Na ca. 10 minuutjes. blus af met de bouillon. Laat alles nu 20 minuten lekker zachtjes doorkoken.

Als de aardappelen gaar zijn is het tijd om met de staafmixer alles te pureren tot een mooie gladde massa. De 20 minuten kooktijd heb je gebruikt om de oerkool te wassen, De nerven die je te dik vind heb je er uit gesneden. De bladeren die je gaat gebruiken heb je  in mooie zeer dunne reepjes gesneden. Ook de chorizo heb je in plakjes gesneden. Voeg nu de gesneden kool en worst ( kekererwten voor de Vega ) toe aan de soep. Laat deze nog 15 minuten lekker zachtjes koken.

Nog even proeven, zout en peper naar smaak toevoegen en serveren! Lekker met (eigen gebakken) brood en olijfolie om over brood en/of soep te druppelen.

Dit is door de aardappelen een heerlijk romige, verwarmende soep! Wil je hem romiger, gebruik dan meer aardappelen.

*: Voor wie tijd en zin heeft: In Portugal maak je de bouillon door de chorizo worst in zijn geheel toe te voegen aan het begin, dus als je alles doorwarmt in de olijfolie. De kooktijd van 20 minuten wordt dan 1 tot 1,5 uur en in plaats van bouillon heb je dan 1 liter water toegevoegd. Aan het eind van de kooktijd haal je dan de chorizo uit de bouillon, pureer je alles. Voeg dan de kool en de gesneden worst toe en laat 20 minuten zachtjes doorkoken.

NB: deze methode kan alleen met een chorizo! Een rookworst zou volledig stuk koken!

Smakelijk eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *